1.ve 2.Lig KARMAşaSI

Ülkemiz futbolunda daha önce benzerine rastlamadığımız bir format yaratılarak; 1.Lig ve 2.Lig'de mücadele eden oyuncuların oluşturdukları, karma gruplar açıklandı.
1.Lig Karması ve 2.Lig Karması ilk bakışta kulağa çok hoş gelen, futbolumuza renk katacak bir uygulama gibi görünüyor.Ancak konunun detayları, kadro seçim kriterleri ve uygulamanın amacı hakkında gerekli açıklamanın yapılmamış olması, soru işaretlerini beraberinde getiriyor.
Benim ilgi alanım öncelikli olarak 1.Lig olduğu için; 1.Lig Karması hakkında düşüncelerimi paylaşmak istedim. Ancak 2.Lig Karması'nda başta Nazilli Belediyespor forması giyen Muğdat Çelik'in olmamasına çok şaşırdım.Belli ki tercihler; Hikmet Karaman-Fahri Tatan ikilisinin twitter üzerinden yaptığı gibi; izleyerek değil öneriler üzerine yapılmış.Burada ne Hikmet hocaya ne de yılların tecrübesi Fahri Tatan'a bir eleştirim yok.Futbolumuzun durumu bu ve en yakın örnek o olduğu için dile getirdim.Neyse geçeyim kendi ilgi alanıma...
Açıklanan kadrolarda da görüldüğü üzere; milli takımlarda forma giyen oyuncular karmalara davet edilmedi.
Kadroya davet edilen futbolcuların hepsini yürekten kutluyorum.Birçoğunun bu sezon gösterdikleri üstün performansla burayı hak ettiğini söylemeliyim.Tereddütte kaldığım isimlerde var ancak o kadar da eleştirmeyeyim.
Gelelim asıl konuya.. Çağrılan oyunculara kimsenin itirazı yok ama çağrılmayan öyle isimler var ki.. Ya biz 18 hafta boyunca başka bir ligi izledik ya da bilmediğimiz şeyler var. Manisaspor kalecisi Volkan Babacan, Orduspor'un başarılı sol beki Ferhat Öztorun ve Mersin İdman Yurdu'nun bel kemiği Efe Halil Özarslan akla gelen ilk isimler.Sanırım bu isimleri doğrudan A Milli Takıma davet edecekler.Başka bir açıklaması olabilir mi?
Ömer Can Sokullu, Abdullah Karmil, Göksu Alhas, İsmail Haktan Odabaşı, Cafercan Aksu gibi isimlerin de bu listede olmaması başka bir soru işareti. Tabi bu isimler ilk bakışta akla gelenler..Daha bir çok isim var ve hiçbirine haksızlık etmek istemem.
Almanya Ligi ve gurbetçileri sürekli takip eden ve önemseyen biriyim. Eğer Almanya 4-5.Ligi'nden A Milli Takıma oyuncu izlenmeye devam ediliyorsa ve çağrılmışsa; 1.Lig'den oraya oyuncu pekala çağrılabilir ve çağrılmalı! Yani hiç kimse 1.Lig'de oynayan bir futbolcuya; 'Sen Süper Lig'e geç. Orda göz önünde ol ki; milli takıma çağrılma şansın olsun' cümlesini kullanma cürretine sahip olamaz.Bu cümleyi kullananlar bir çırpıda aklınıza gelecek teknik adamlar, yöneticiler ve menajerlerden başkası da değil.
Kısacası; çok başarılı olabilecek bir proje ortaya kondu.Ancak yine altyapısı hazırlanmadı.Bu karmalar neden kuruldu? Kadro seçimleri neye göre yapıldı? Göz göre göre bazı isimler neden çağrılmadı? Eğer amaç futbolcuları onurlandırmak ise; neden en yaşlı isim 27 yaşında? Eğer amaç Süper Lig takımlarının bu üst düzey oyuncuları birbirleriyle mücadele ederken görüp ona göre bir transfer politikası izlemesi ise; YEMEZLER! Devre arasında bu isimlere Süper Lig'den teklifler zaten olacak.Ama bu uygulama sonrası tekliflerin sayısı ve paralar muhakkak artacak.Bunun da bizim zevkle izlediğimiz 1.Lig'in seyir zevkini ve kalitesini olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum.Umarım sonunda yanılan ben olurum...

Ahmet Mert CAN


Yorumlar